12+ ani

Ce este important:

În această perioadă copiii sunt asaltați de schimbări profunde (pubertate), atât la nivel fiziologic, cât și psihologic, iar nevoia de independență crește aproape exponențial. Deși unii părinți nu înțeleg schimbările prin care trec copiii lor, ar trebui să facă un efort susținut în a înțelege această perioadă pe deplin, având în vedere sprijinul și călăuzirea sănătoasă de care au nevoie adolescenții. Dacă un părinte eșuează în a înțelege adolescentul la nivelul la care are nevoie, acesta adesea va arăta ostilitate și aversiune față de principiile învățate anterior. Este nevoie de mult tact și înțelepciune pentru a arăta consecvență cât și a oferi călăuzirea sănătoasă atât de necesară multor adolescenți.

Studiile au arătat că copiii au nevoie de părinții lor mai mult ca oricând în această perioadă de adolescență. Un mediu familial pozitiv, comunicarea deschisă dintre părinte și copil, activități familiale amuzante și de delectare, cât și încurajarea participării în activități și evenimente extra-curriculare pozitive, adolescenții pot trece prin această perioadă cu o oarecare ușurință, știind că părinții le sunt alături.

De ce este importantă această perioadă?

La această vârstă, creierul încetează să mai crească în mărime, însă nu este nici pe departe total dezvoltat. Acum apare gândirea abstractă, rezolvarea problemelor, cât și logica, toate devin mai ușoare, însă cortexul prefrontal, care controlează impulsurile și deprinderile organizatorice, este încă imatur. Majoritatea copiilor au puternice abilități comunicaționale, și folosirea limbajului devine foarte versatilă și au capacitatea de a înțelege concepte gramaticale complexe, ca de exemplu cea a proverbelor, zicătorilor și înțelegerea dincolo de interpretarea literală.